BIZTOSÍTÁS FOGALMA

Bár sokat beszélünk a különböző biztosításokról, általában azt nem szoktuk megmagyarázni, hogy mi is az a biztosítás. Bár ezzel a többség azért tisztában van, nem árt egyértelművé tenni, hogy pontosan miről van szó. Azt is mindannyian tudjuk, hogy mi a számítógép, ám ha megkérünk valakit, hogy magyarázza el, bizonyára zavarba fog jönni, némi próbálkozás után pedig beismeri, hogy ismeri a fogalom jelentését, de nem tudná alaposan elmagyarázni valaki másnak.

A biztosítással könnyebb dolgunk van. A lényege jogilag annyi, hogy az ügyfél rendszeres díjfizetést vállal azért cserébe, hogy a biztosító társaság egy nem várt kellemetlen, kárt okozó esemény (például baleset, betörés, betegség stb.) esetén költségeket vállal át vagy kártérítést fizet. A felelősségbiztosítás lényege, hogy a biztosító az általunk okozott károkat helyettünk téríti meg annak, akinél a kár keletkezett.

Az ügyfélnek ez azért éri meg, mert kisebb összegekért cserébe biztonságban van: havi néhány ezer forint befizetése után nyugodtan aludhat. Ha egy baleset miatt néhány napra kiesünk a munkából, megsemmisül a járművünk vagy akár milliós károkat okozunk másoknak, az nemcsak teljesen tönkreteheti a családi költségvetést, de igazi anyagi válságba is sodorhatna minket és az egész családot. Ilyen esetben a biztosító, amely sok ügyfél havi befizetéseiből föl van készülve ezekre a váratlan jelentős kiadásokra, a biztosítási szerződésünk alapján helyt áll helyettünk vagy megtéríti a kárunkat.

Az ügyfelek kollektív gondoskodásának lényege, hogy mindenki kis összegeket fizet be, hogy ha valakinek nagyra van szüksége a váratlan események miatt, akkor ebből a közösen összeadott pénzből fizessék ki. A biztosító haszna a költségei levonása után megmaradt összeg. Ha a társadalom minden tagja kiveszi a részét ebből a közös biztosításból, úgy fejenként alacsony összegből lehet mindenki biztosított. Ha valakivel soha nem történik komolyabb baj, úgy neki nem fizet a biztosító, de semelyikünk sem tudhatja, mikor lenne szüksége egy biztosításra. Akinél pedig bekövetkezik a váratlan esemény, jóval több pénzt kaphat, mint amennyit befizetett. Természetesen ennek ellenére a legjobb, ha elkerüljük a bajt – ha viszont megtörtént, a biztosítás egy óriási terhet vesz le a vállunkról.