LAKÁSBIZTOSÍTÁS

A lakásbiztosításról

Az otthonhoz való jog elidegeníthetetlen alapjog. Az emberi méltóság alapfeltétele, hogy legyen hol laknunk. Legyen szó saját lakásról, kertes házról vagy albérletről, az otthon többről szól, mint egy helyről, ahol álomra hajthatjuk a fejünket. Itt pihenünk, itt töltjük a szabadidőnk jelentős részét és persze itt tartjuk ingó vagyonunk túlnyomó többségét is. A lakás az életünk biztos pontja, elvesztése pedig óriási terhet jelent.

Magyarországon tízből hét lakást biztosítanak. Ez egyértelműen mutatja, hogy az emberek fölismerték: nagyobb káresemény során akár egész életük munkája porrá válhat. A lakásbiztosítás az ingatlanra és a benne tárolt vagyontárgyakra is kiterjed, így egy szerencsétlen tűzeset, villámcsapás, robbanás vagy természeti katasztrófák (például földcsuszamlás) esetén megtérítik a kárunkat. A lakásbiztosítás általában a betöréses rablásokra is kiterjed: így ha egy idegen a lakásunkba behatolva ellopja értékeinket, a kárt a biztosító megtéríti. Kiegészíthető a biztosítási csomag baleseti biztosítással is (a sebesülések tekintélyes része otthon következik be) vagy akár vandalizmus okozta károk biztosításával is.

Vállalkozások számára is hasznos, ha az ingatlan és a benne található vagyontárgyak biztosítva vannak. Egy csőtörés esetén akár milliós nagyságrendű kár is keletkezhet, melyet a biztosító megtérít hatályos biztosítási szerződés esetén. Mindenképpen fontos és a családun kkal szembenis felelősségteljes döntés legalább a nagy károkat, akár totálkárt jelentő eseményekkel kapcsolatos biztosítás. Lehetőségünk van azonban arra is, hogy a kisebb károkat is megtérítse a biztosító, ha olyan szolgáltatás választunk.