BIZTOSÍTÓK

Mi történik, ha egy bank átmenetileg kifogy a mozdítható készpénzből? Egy másik bankhoz fordul, hiszen a bankoknak is vannak bankjaik… Hasonló a helyzet a biztosítók esetében is. A direkt biztosítók vállalják különböző vagyontárgyak vagy akár a személyek egészségének biztosítását. Vannak azonban úgynevezett viszontbiztosítók is, melyek a biztosító társaságokat biztosítják. Erre azért van szükség, mert bármikor előfordulhat, hogy egy biztosítónak nagyon nagy mennyiségű készpénzt kell előteremtenie: egy tömegszerencsétlenség vagy természeti katasztrófa esetén például nagyon sokan fordulhatnak a biztosítóhoz a kártérítések miatt, ilyenkor pedig nem fordulhat elő az, hogy a társaság nem tud fizetni. A viszontbiztosító átvállalja ezeknek az összegeknek egy részét, tehát maga a biztosító is biztosítva van. Sok cég vállal direkt és viszontbiztosítást is, így ez a hálózat igen nagy biztonsággal működik, nem kell tehát attól tartani, hogy a biztosítónk csődbe menne, és elvesztenénk a biztosítotti státuszunkat.

Léteznek szakosított biztosítók, melyek kifejezetten csak bizonyos biztosítási szolgáltatásokkal foglalkoznak, például életbiztosítással. A kompozit biztosítók egyszerre több körben is tevékenykednek, mondjuk egyszerre élet- és vagyonbiztosítóként működnek. Az Európai Unió törvényei alapján csak szakosított biztosítók működhetnek, így a tartalékok sokkal jobban elkülönülnek, ez pedig a polgárok biztonságát növeli.

Általában üzleti biztosítóval találkozunk, melyek leggyakrabban részvénytársasági formában működő vállalkozások. Léteznek non-profit biztosítási szövetségek is, úgynevezett kölcsönösségi biztosítók, ezeknél a biztosított személy egyben tulajdonos is. Főleg szövetkezetek és egyesületek működhetnek ekképpen.