KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS

Mi a kötelező biztosítás és kinek kell megkötnie?

A kötelező biztosítás a gépjárművel általunk okozott vagyoni és felelősségi károkat téríti meg a károsult számára helyettünk. A kötelező biztosítás megkötése minden gépjármű üzembentartója (ennek hiányában a tulajdonos) számára kötelező, díjjal folyamatosan rendezettnek kell lennie. Biztosítás hiányában nem vehetünk részt a közúti közlekedésben, megkötése a gépjármű megvételének napján esedékes legkésőbb, csak érvényes szerződés bemutatásával tudunk az okmányirodában gépjárművet átíratni vagy forgalomba helyezni.

A biztosítás szolgáltatása minden biztosító számára egységes, amelyet törvény szabályoz. A biztosítóknak minden évben 1 alkalommal van lehetőségük a következő évre meghirdetni a díjakat, amelyet egységesen egy időben, október 30-án kell közzé tenniük. Ettől 1 évig nem térhetnek el, ezen a díjon kell a szerződéseket befogadniuk.

Mi befolyásolja a kötelező biztosítás díját?

A kötelező biztosítás alapdíját leginkább az üzembentartó személyes adatai (lakhely, kor, nem), a gépjármű gyártmánya, típusa, kivitele, motor teljesítménye, illetve a díjfizetési adatok és díjfizetés gyakorisága határozza meg. További jelentős díjmódosító tényező az üzembentartó kárelőzménye, amelyet kötelező biztosítás bónusz rendszer alapján ismernek az ügyfelek. Itt a balesetmentes vezetést 1 bónusz fokozattal (kb. 5% kedvezmény) honorálják, illetve károkozás esetén 2 bónusz fokozatot veszít el az ügyfél. A bónusz rendszerben az új belépők A0-ba kezdenek, a rendszer M4-B10-ig terjed.

Az online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével az összes biztosító társaság ajánlatai összehasonlíthatóak és azonnal meg is köthetőek. A kötelező biztosítás első díjának megfizetésére ebben az esetben a törvény 60 napos díjfizetési halasztást biztosít az ügyfelek számára, ezen idő alatt a választott biztosító a szerződést kötvényesíti és a szükséges díjbekérőt, számlát a kötelező biztosítás kötvényét megküldi.

Kötelező biztosítás használt autóra

Használt gépjármá vásárlása esetén a gépjármű átvétel előtt már rendelkeznünk kell érvényes kötelező biztosítással, mivel az adás-vételi szerződés aláírásával a korábbi tulajdonos szerződése megszünik, nem fedezi az okozott kárt, illetve a gépjármű átírásához már az új szerződésre lesz szüksége. Az online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével már a használt gépjármű átvétele előtt megkötheti az érvényes biztosítását, halasztott díjfizetés mellett.

Kötelező biztosítás új autóra

Új gépjármű vásárlása esetén is érdemes a biztosítási konstrukciók felöl érdeklődni és összehasonlítani azokat, mivel ezáltal a legkedvezőbb konstrukciót tudja kiválasztani, legyen az csak egy kötelező biztosítás vagy kötelező és casco biztosítás együtt kötése. Új autó vásárlásánál még nem rendelkezünk rendszámmal, azonban a gépjármű forgalomba helyezéséhez szükséges a megkötött kötelező biztosítás. A rendszerünk segítségével új gépjárműre is köthetünk előre szerződést, annak ellenére, hogy a rendszámot még nem ismerjük, amelyet a forgalmi engedély kiállítása után a forgalmi másolat megküldésével pótolni szükséges.

A kötelező biztosítás kalkulátor

Az online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével kényelmesen és gyorsan megköthető az érvényes szerződése otthonából is. A kalkulátor az adatok megadása utána kiszámolja és megmutatja a biztosító társaságok ajánlatait, illetve az igénybe vehető biztosítói kedvezményeket is.

Kötelező biztosítás kalkulátor

A kötelező biztosítás megkötése mellett lehetősége van casco biztosítás együttkötésére is, amellyel még kedvezőbb díjú szerződést köthet. A kalkulátor segítségével kötött kötelező biztosítás esetén azonnal érvényes szerződése lehet a visszaküldött alkuszi megbízás után, a biztosítási díjat azonban csak később kell megfizetnie, mivel halasztott díjfizetéssel jönnek létre a szerződések.