BIZTOSÍTÁSI ADÓ

A gazdasági válság hatásainak enyhítésébe a biztosítók is beszálltak, mikor az állam különadóval sújtotta a társaságokat. Ennek meghatározott ideje 2013-ban lejár, de nem szűnnek meg a biztosítók különterhei, ugyanis a kormány bevezette a biztosítási adót. Ez az adónem 10–15%-os pluszadó, melyet a biztosítási termékek után kell megfizetni 2013. január elsejétől.

Az 1,5%-os tűzvédelmi adó megszűnése némi enyhítést jelent, de jövőre a vagyonbiztosítások esetében 10%-os, a casco esetében pedig 15%-os különadót kell fizetniük a biztosítóknak. A társaságok erős árversenyben vannak, és ezt a különadó fölborítja. Hogy egészen pontosan az új adónem mekkora részét hárítják át a fogyasztókra, még nem lehet biztosan tudni. Mivel a biztosítottak árérzékenyek, és az online felületeken az összehasonlítások révén könnyedén ki tudják választani a számukra legkedvezőbb ajánlatot, nagyon fontos a konkurens szolgáltatóknál jobb és olcsóbb biztosítási termékek összeállítása, ezért vélhetően nem az új adó költségével nőnek az árak, ha nőnek egyáltalán.

Az internetet biztosítást kötők átlagosan 30%-ot spórolhatnak, ugyanis jellemzően ennyivel olcsóbb online kötni új biztosítást a kirendeltségen vagy üzletkötőn keresztüli szerződéskötés helyett. Az áremelkedés a jövőben is a legenyhébben az online biztosításkötőket érintik majd.

A biztosítási adót természetesen sok társaság nem fogadta szívesen, fölmerült az is, hogy néhány biztosító kivonul a piacról, mert nem tudja a profitja terhére átvállalni a költségeit. Ennek ellenére az biztos, hogy a biztosításpiacon maradt szereplők új és kreatív biztosítási szolgáltatácsomagok alkalmazásával újraalakíthatják az erőviszonyokat.