Purhab, az örök kedvenc!

Purhab

Ha építkezésre gondolunk, akkor a purhab biztosan előkerül a számos építkezési anyag közül. Az előnyös tulajdonságainak köszönhetően a lakás minden pontján alkalmazható, nem csak beltérben, de az otthon külső részein is. De miért is olyan jó a purhab? A purhab tulajdonképpen két fő komponensből tevődik össze, az egyik a poliol, a másik pedig az izocianát. A két anyagból keletkező massza a levegőben található nedvesség hatására percek alatt képes megduzzadni és tömíteni a kívánt felületet.

A purhab száradását követően pedig szilárd, vágható anyaggá alakul. A megszilárdult massza olyan erővel bír, hogy akár egy nyílászárót is képes a helyén tartani. Ugyanakkor a purhabról azt is tudni kell, hogy kivételesen jó szigetelő anyag, ami garantáltan védelmet nyújt a hideg és a meleg levegő ellen, éppen ezért a modern háztartási gépekben akár hőszigetelő anyagként alkalmazzák a gyártók. Jól bírja a szélsőséges időjárásokat és az extrém hőingadozásokat, illetve nedvesség hatására sem deformálódik.

A purhabot házilag szigetelésre alkalmazzuk a legtöbb esetben, a rések és üregek feltöltésére. Az ablakok és az ajtókeretek körül található hézagok feltöltésére kiváló megoldás, de a cső és vezeték áttörések közötti rések kitöltésére is alkalmas. Mindezek mellett nagyon jól alkalmazható minden felületen, tapad a fához, fémhez, kőhöz, és akár parafa rétegekhez is. Viszont arra fontos ügyelni, hogy minden esetben stabil felületen használjuk, például a leomlani készülő vakolatot először szabadítsuk meg az instabil elemektől, ezután használjuk a purhabot. A purhabot a kreatívabbak pedig akár dekor elemeként is alkalmazhatják, például sziklakertbe kiváló műszikla készíthető belőle, hiszen száradás után tökéletesen formázható és festhető, emellett pedig garantáltan kibírja a hideg és a meleg időt egyaránt, akár egy igazi kőszikla.