Vissza a suliba – hogyan tartsuk fent az edzési rutinunkat?

A különböző életkorú diákok és egyetemisták számára a szeptemberi sulikezdés egy fordulópont nemcsak a napi rutin és a mindennapi feladatok, de a testmozgás szempontjából is. Nyáron a kevesebb feladat mellett több idő jut a mozgásra és a jó idő miatt több lehetőség nyílik a szabadtéri edzésekre. Ősztől azonban sűrűbbek a hétköznapok, jobban igénybe van véve az agy és a szervezet.

A középiskolás korúaknak legtöbbször az órarendjébe is bele van építve a testnevelés, de sokan a fárasztó iskolai nap után még délutáni sporttevékenységen is részt vesznek. Nem kevés energia kell ahhoz, hogy a sok tanulás mellett a hobbijuk terén is a maximumot nyújthassák.

Az egyetemisták számára bonyolíthatja a helyzetet, hogy nem minden egyetemen van kötelező testnevelés, így maguknak kell megoldaniuk a rendszeres mozgást, ami nem könnyű, hiszen sokan már dolgoznak is az egyetem mellett.

Szerencsére az egyetemek számtalan sportágat, helyszínt és időpontot biztosítanak. Fennáll azonban a probléma, hogy a rengeteg teendő és az agy igénybevettsége okozta fáradtság sokszor demotiválja az embert, és a sportolás igénye gyakran eltörpül a pihenés igénye mellett.

Természetesen az erőltetés sosem jó ötlet, így ha egy fárasztó nap után abszolút nem kívánjuk az edzést, inkább pihenjünk. Hosszútávon azonban mindenképp célszerű egy számunkra testhezálló rutint kialakítani, a rendszeres mozgás hozzásegít az egészséghez, jó közérzethez, de még a koncentrálóképességet is javítja. Érdemes kísérletezni, hogy megtaláljuk azt a sportágat, ami igazán nekünk való, ami kikapcsol és átmozgat. Már heti 2-3 edzés is javítja az életminőséget, de van, akinek többre van igénye.

Hogy megbirkózzunk az eleve emberpróbáló hétköznapokkal, és még a mozgásra is maradjon energiánk, mindenképp fel kell tölteni a vitaminraktárainkat. Mire valók a nyári gyümölcsök és zöldségek, ha nem erre? Amivel viszont biztosra mehetünk, ha a kiegyensúlyozott táplálkozás és elegendő folyadékfogyasztás mellett olyan táplálékkiegészítőt fogyasztunk, amely természetes alapanyagokkal segít rajtunk és tölt fel energiával. A vitaminok az immunrendszert erősítik meg, amely segít a koncentrációban és a pihentető alvásban; a kollagén kívül-belül megújítja a szervezetet, hozzásegít a hatékony edzéshez; a klorofill pedig méregtelenítéssel járul hozzá a lendületes iskolakezdéshez.

Vélemény, hozzászólás?